Η νηστεία των 12 Αποστόλων- Σε αυτή την νηστεία καταναλώνουμε και ψάρι Εκτός Τετάρτης και Παρασκευής3/6/2018 Για πολλούς η λέξη νηστεία σημαίνει στέρηση των αγαπημένων τους φαγητών και έχει ταυτιστεί με μια περίοδο που συχνά βρισκόμαστε σε κατάσταση πείνας. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Υπάρχουν εξίσου νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές που προσφέρουν στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση ζυμαρικών και άλλων αμυλούχων τροφίμων (παραδείγματος χάριν ψωμί, τηγανητές πατάτες κ.α ) που συμβαίνει κατά κόρον στην περίοδο της νηστείας και που μας προσθέτουν επιπλέον κιλά.
Τα οφέλη της νηστείας είναι πολλαπλά . Λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, η διατροφή μας συγκλίνει περισσότερο στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής. Παράλληλα, μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και αυξάνεται η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ( ελαιόλαδου, ξηρών καρπών και σπόρων όπως το ταχίνι.) Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι και συνδυασμοί τροφίμων να ακολουθήσουμε στη νηστεία και ταυτόχρονα να τραφούμε υγιεινά με ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες ,ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Όπως γνωρίζετε οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, επειδή κατά την περίοδο της νηστείας μπορούμε να φάμε μόνο μερικά από τα παραπάνω θα χρειαστεί να μάθουμε να κάνουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς που θα μας ωφελήσουν σε πολλά επίπεδα. Μπορούμε για παράδειγμα, να συνδυάσουμε τα όσπρια με τα δημητριακά ( ψωμί, ρύζι κ.α), ώστε να προσλάβουμε τα απαραίτητα αμινοξέα που αναπληρώνουν τη απουσία κρέατος . Επιπλέον, τροφές που περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη είναι:
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να έχουμε μια διατροφή που θα καλύπτει τις ανάγκες μας με ποικιλία, μέτρο και χωρίς να πεινάμε χρειάζεται να ακολουθούμε τη μέθοδο τριάδων-δυάδων. Στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό μας γεύμα χρησιμοποιούμε τις τριάδες και στο δεκατιανο και το απογευματινό τις δυάδες. Τριάδες: Σύνθετος υδατάνθρακας + πρωτείνη + φρέσκο (λαχανικό ή φρούτο) π.χ Κυρίως Γεύμα: Φακές, σαλάτα με ελαιόλαδο και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή Γεμιστά με φαγόπυρο και σαλάτα με ελαιόλαδο. Βραδινό: Σαλάτα με αβοκάντο (Βιταμίνη C ,Κ και Κάλιο) και ελαιόλαδο και μία φέτα ψωμί ζέας. Δυάδες: σύνθετος υδατάνθρακας (ξηρούς καρπούς) και φρέσκο (λαχανικό ή φρούτο) π.χ. καρύδια και φρούτα Αυτός ο συνδυασμός των τριάδων προκαλεί έκκριση σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστής που ενισχύει το αίσθημα της χαράς και που στην πορεία μετατρέπεται σε μελατονίνη για την ενίσχυση των καύσεων του οργανισμού μας και την παράταση του αισθήματος της πείνας. |
|