ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) :
4 Xοιρινές Mπριζόλες 2 Πατάτες 1 μεγάλη Γλυκοπατάτα 2 Πιπεριές Πράσινες 1-2 Ντομάτες 1 Κρεμμύδι Για το Ντρέσινγκ θα χρειαστείς: 6 κ.γλυκού Ελαιόλαδο Αλάτι Μεσολογγίου Κάρυ Κουρκουμά Κόκκινο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα ταψί τοποθετείς λαδόκολλά και βάζεις μέσα τις χοιρινές μπριζόλες και τα κομμένα λαχανικά με την σειρά. Έπειτα φτιάχνεις σε ένα ποτήρι το ντρέσινγκ και με ένα πινέλο αλείφεις όλα τα υλικά που βρίσκονται στο ταψί. Ψήνεις στον αέρα ,στους 180-200οC για 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου. Καλή Όρεξη και Καλή Δημιουργία!!! ΥΛΙΚΑ:
250g φακές 50g σάλτσα ντομάτας από το βάζο 200g ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 40g ή 2 καρότα 35g ή 7 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 φύλλο δάφνης Αλάτι Μεσολογγίου Πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές . Τις βράζετε στη χύτρα με όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά και το αφήνεται να μαγειρευτεί. Στο τέλος προσθέτετε το ελαιόλαδο ωμό , ώστε να μην χαθούν θα θρεπτικά του συστατικά. Μαγειρεμένη όλη η συνταγή είναι 1175g και βγάζει 4 μερίδες 1 μερίδα=280g Συνταγή για την σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης.
ΥΛΙΚΑ: (για 4 μερίδες) 400g σάλτσα ντομάτα σπιτική σε βάζο 2 μικρά ξερά κρεμμύδια (200g) Κόκκινη πιπεριά ψημένη στα κάρβουνα ή στον φούρνο (260g) Μελιτζάνα ψημένη στα κάρβουνα ή στον φούρνο (260γρ.) 1 σκελίδα σκόρδο (10γρ.) 10g ελαιόλαδο Αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε και αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα τηγάνι. Μόλις μαραθούν τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε μέσα στο μπλέντερ μαζί με την μελιτζάνα, τις πιπεριές την σάλτσα ντομάτας και το ελαιόλαδο. Αφού τα πολτοποιήσουμε το τοποθετούμε στο τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει βράση για 5 λεπτά. Αφού το κατεβάσουμε ή σάλτσα μας είναι έτοιμη! Συνταγή για ομελέτα ΥΛΙΚΑ: ( για 1 μερίδα) 2 αυγά (120γρ.) , 200 γρ. σάλτσα μελιτζάνας και πιπεριάς ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα τηγάνι βάζουμε την σάλτσα μελιτζάνας, προσθέτουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να ψηθούν. Έπειτα από 3 λεπτά το αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε. Τα καρύδια βρίσκονται συνήθως στη διατροφή μας και έχουν αναγνωριστεί για τις θρεπτικές τους ιδιότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραδοσιακά, τα καρύδια είναι γνωστά για το προφίλ των λιπιδίων τους που έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων και επιδράσεων στην υγεία. Εκτός από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα καρύδια περιέχουν μια ποικιλία άλλων βιοδραστικών ενώσεων όπως, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Μεταξύ των κοινών τροφίμων και ποτών, τα καρύδια αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο σημαντικές πηγές πολυφαινολών, επομένως, η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία τραβάει την προσοχή.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Τα καρύδια διαθέτουν γνωστή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη βιοδραστικότητα και αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τον πιθανό ρόλο των καρυδιών κατά της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Τα περσικά καρύδια, (Juglans regia L), είναι μια από τις πιο σημαντικές θρεπτικές καλλιέργειες καρυδιών που ανήκουν στην οικογένεια, Juglandaceae. Από τεχνικής άποψης, το καρύδι είναι ο σπόρος ενός ξηρού καρυδιού και επομένως δεν είναι ένα αληθινό βοτανικό καρύδι. Ο πυρήνας του καρυδιού είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών που καθιστά τον καρπό απαραίτητο για την ανθρώπινη διατροφή. Είναι επίσης μια καλή πηγή φλαβονοειδών, στερολών, πηκτικών ουσιών, φαινολικών οξέων και σχετικών πολυφαινολών. Τα καρύδια έχουν υψηλή ποσότητα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα διαιτητικά λιπαρά οξέα. Ωστόσο, παρόλο που τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, μελέτες δείχνουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά την αντικατάσταση άλλων τροφών. ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Τα κύρια οφέλη των πυρήνων καρυδιού περιλαμβάνουν τη μείωση της χοληστερόλης, την αύξηση της υψηλής-πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης προς τη συνολική χοληστερόλη, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας. Επιπλέον περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το θρεπτικό περιεχόμενο διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία που μπορεί να επηρεαστεί από τύπους γονιδίων. ΑΜΙΝΟΞΕΑ: Οι πρωτεΐνες υπάρχουν σε άφθονη ποσότητα στα καρύδια (η πρωτεΐνη αποτελείται από μεμονωμένα αμινοξέα μερικά από τα οποία είναι απαραίτητα στη διατροφή). Η τιμή της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες των καρυδιών αναφέρεται από 13,6 έως 18,1 g ακατέργαστης πρωτεΐνης / 100 g DM. Τα καρύδια περιέχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη και υψηλά επίπεδα αργινίνης. Τα υψηλά επίπεδα αργινίνης στα καρύδια έχουν ήδη αναγνωριστεί ως θετικό χαρακτηριστικό, καθώς η αργινίνη μπορεί να μετατραπεί σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό, το οποίο μπορεί να αναστέλλει την πρόσφυση και τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Τα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν από στεφανιαία νόσο μέσω ορισμένων μηχανισμών. Η ίνα αναφέρεται ως ένα από τα οκτώ πιθανά θετικά συστατικά των ξηρών καρπών. Η συνολική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες 12 διαφορετικών ποικιλιών καρυδιών κυμαίνεται από 3,1 έως 5,2 g / 100 g ξηράς ύλης. ΣΤΕΡΟΛΕΣ: Οι φυτοστερόλες έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης οι οποίες φαίνεται ότι διέρχονται από την εντερική οδό σχεδόν μη απορροφημένες, αλλά επίσης παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της στο αίμα. Η μέτρια πρόσληψη διατροφικών φυτικών στερολών μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στον ορό και της LDL-χοληστερόλης. Οι σειρές στερολών που βρίσκονται στα καρύδια είναι αρκετές για να ασκήσουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο μεταβολισμό, αλλά αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από την ποσότητα των καρυδιών που καταναλώνονται τακτικά. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ: Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, όπως: ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ειδικής μορφής βιταμίνης Ε που ονομάζεται γ-τοκοφερόλη. Η βιταμίνη Ε έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο κατά της οξείδωσης των λιπών σε λιπιδικές μεμβράνες. Η περιεκτικότητα σε τοκοφερόλη στα καρύδια κυμαίνεται από 290-435 mg / g ελαίου. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6: Αυτή η βιταμίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να υποστηρίξει την υγεία των νεύρων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει αναιμία. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ: Επίσης γνωστό ως φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, το φολικό οξύ έχει πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες. Μια ανεπάρκεια φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. ΧΑΛΚΟΣ: Αυτό το μέταλλο προάγει την υγεία της καρδιάς. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της λειτουργίας των οστών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος. ΦΩΣΦΟΡΟΣ: Περίπου το 1% του σώματός μας αποτελείται από φώσφορο, ένα μέταλλο που υπάρχει κυρίως στα οστά. Έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα. ΜΑΓΓΑΝΙΟ: Αυτό το ιχνοστοιχείο βρίσκεται στις υψηλότερες ποσότητες σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. ΑΛΛΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ: Τα καρύδια περιέχουν ένα σύνθετο μείγμα βιοδραστικών φυτικών ενώσεων και είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μερικές αξιοσημείωτες φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια περιλαμβάνουν: ΚΑΤΕΧΙΝΗ: Η κατεχίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδούς που μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Μπορεί επίσης να προάγει την υγεία της καρδιάς. ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ: Αυτή η νευροορμόνη βοηθά στη ρύθμιση “του ρολογιού” του σώματος. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καρύδια είναι πλούσια σε υγιή για την καρδιά λίπη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στη διατροφή, καθώς μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Με απλά λόγια, η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Tabasum Fatima, U. S. (2018). Nutritional and health benefits of walnuts. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry , 7(2): 1269-1271. Prasad RBN. Walnuts and Pecans, In: Encyclopaedia of Food Science, Food, Technology and Nutrition, Academic Press, 1994, 4828-4831. Savage GP. Chemical composition of walnuts (Juglands reginaL.) grown in NewZealand. Plant Foods for Human Nutrition.2000; 56:75-82 Savage GP, McNeil D, Sterberg K. Oxidative stability of walnuts during long termstorage. 4th International Walnut Symposium, Acta Horticulturae.2001; 544:591-597. ΥΛΙΚΑ:
200g φάβα ωμή 1 κρεμμύδι ξερό 1 καρότο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 1,5 κουταλάκι αλάτι χοντρό Μεσολογγίου Ρίγανη Χυμό από ένα λεμόνι 1,5-1,2 L ζεστό νερό ΕΚΛΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε την φάβα, τη στραγγίζουμε με το σουρωτήρι και τη βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας ή στην κατσαρόλα, μας να βράζει με το ζεστό νερό, για 30 λεπτά .Μόλις ανοίξουμε το καπάκι της χύτρα ή της κατσαρόλας η φάβα θα πρέπει να έχει γίνει σαν χυλός. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Τέλος σερβίρουμε αμέσως μόλις είναι έτοιμη, προσθέτοντας το από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας λίγη ρίγανη και πιπέρι. Η συνταγή βγάζει 3 μερίδες. 1 μερίδα -> 260g Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας λόγω covid-19, είναι ωραίο να βρίσκουμε τρόπους να αξιοποιούμε το χρόνο μας εν όψη καραντίνας. Εγώ απολαμβάνω φρέσκους καρπούς απευθείας από το δέντρο μου (και συγκεκριμένα μανταρινιά), δίνοντάς μου ώθηση να ξεκινήσω ευχάριστα τη μέρα μου με ενέργεια και καλή διάθεση. Τα μανταρίνια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπου μας παρέχουν πάνω από 10% των ημερήσιων αναγκών μας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση βοηθώντας στην πρόληψη έναντι του κρυολογήματος, καθώς και βιταμίνη Α όπου δρα θετικά στη βελτίωση της όρασης, στην υγεία του δέρματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα στο πρωινό μας, μαζί με γιαούρτι, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή επιλογή στη σαλάτα.
Σου έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές για τις δύσκολες καταστάσεις και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.Είμαστε στη Δύσκολη κατάσταση της πανδημίας και του εγκλεισμού. Oπότε σε αυτή τη Δύσκολη κατάσταση θα σου δείξω κάποια άτομα που έχουν επιλέξει να σκέφτονται θετικά και κάποια άτομα που έχουν επιλέξει να σκέφτονται αρνητικά. Η μία επιλογή είναι άγχος , φόβος, αβεβαιότητα, απογοήτευση , και η άλλη είναι η εστίαση στα θετικά. Ας ξεκινήσουμε από τα αρνητικά , όπου μπορεί να βρεις εδώ μέσα τον εαυτό σου. Έχουμε τον Γ. ο οποίος από τη στεναχώρια του μέσα σε δύο εβδομάδες έχασα 3,5 κιλά . Και την Α. η οποία με την απότομη διακοπή της εργασίας της , ένιωσε πανικό και άγχος και την έπιασε δύσπνοια. Και οι δύο συνεχίζουν εξ αποστάσεως . Η Α. μου είπε : << Παρόλα αυτά ,συνεχίζω Αγγελική τη διατροφή μου γιατί βλέπω ότι τα παλιά μου ρούχα πλέον με χωράνε. Μπορώ και τα φοράω και αυτό μου δίνει απίστευτη δύναμη και συνεχίζω! >> .Μια άλλη κυρία μου είπε : << Αγγελική , είμαι χάλια. Κοιμάμαι αργά γιατί δεν έχουμε πρόγραμμα τώρα που δεν δουλεύουμε και ξυπνάω αργά . Δεν βγαίνω έξω με τα παιδιά μου για να περπατήσω. Χάνω όλη την ημέρα μου. Καταναλώνω μόνο τα τρία κύρια γεύματα , δεν τρώω τα φρούτα ,τρώω το κυρίως γεύμα και είμαι στεναχωρημένη. Οπότε μετά δεν έχω όρεξη να φάω το απογευματινό μου , πέφτει και το ζάχαρο μου και το βράδυ δεν τρώω κανονικό φαγητό . Έκανα γλυκό για την οικογένεια, έφαγα γλυκό , μετά έφαγα Kinder , μετά σοκοφρέτα και μετά πατατάκια . Βλέπεις Αγγελική χαλάει όλο το πρόγραμμά μου! >> . Σε αυτή την περίπτωση όμως , συνεχίσουμε τις συνεδρίες μας και βρήκαμε μαζί τη δική της λύση. Σκέφτηκε θα βάλει ξυπνητήρι ώστε να ξυπνάει νωρίς , θα μαγειρεύει τα γεύματα της, θα έχει χρόνο να περπατάει λίγο οπότε αυτό θα της φτιάξει τη διάθεσή , θα κάνει καλύτερα τα γεύματα της , οπότε πάλι θα αλλάξει η διάθεσή της προς το καλύτερο λόγω της διατροφής και έτσι θα μπει σε μία ροή . Ανοσοποιητικό Όσον αφορά την υγεία σου , έχοντας αυτά τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου και της απογοήτευσης από μόνο ρίχνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα .Το ότι κοιμάσαι αργά ή δεν κοιμάσαι καλά επίσης από μόνο του ρίχνει το ανοσοποιητικό σου . Τι δεν κάνεις καλά με τη διατροφή σου ; Τρώς φρούτα , λαχανικά και σαλάτες ; Καταναλώνεις ζάχαρη , λευκό αλεύρι και τηγανιτά ; Η κακή διατροφή και πολλά τρόφιμα που βάζεις μέσα στο σπίτι ρίχνουν επίσης το ανοσοποιητικό σου. Επομένως, η μία κατάσταση είναι αυτή στην οποία είσαι μέσα σε φαύλο κύκλο. Βλέπεις πως είναι το χειρότερο διάστημα να τα παρατήσεις γιατί
Ξέρω ότι έχεις πεσμένη ψυχολογία , ξέρω ότι έχεις όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και πως όλο αυτό το διάστημα είσαι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο . Όμως υπάρχει και η άλλη όψη . Δες πως μέσα σε αυτή τη Δύσκολη κατάσταση πώς το διαχειρίζονται διαφορετικά : Σου παραθέτω τις σκέψεις ατόμων που συνεχίζουν
Δεν σου μιλάω για άτομα που είναι μία χαρά και δεν έχουν επηρεαστεί .
Ελπίζω , διαβάζοντας τα να πήρες δύναμη . Το οικονομικό κομμάτι Η κατάσταση είναι ίδια για όλους , Η εργασία δεν πάει καλά και πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικά . Όταν όμως δεν είσαι σε πρόγραμμα σου κοστίζει περισσότερο και θα σου δείξω 2 παραδείγματα τα οποία ξόδευαν πολλά περισσότερα χρήματα το διάστημα που δεν έκαναν διατροφή . Ξεκινάω με την Α. η οποία στην δική της 4μελής οικογένεια το διάστημα που δεν ακολουθούσαν διατροφή ξόδευε 864 € / το μήνα για την διατροφή της οικογένειας της. ( εδώ να συμπληρώσω σε τι;;; κρέατα, delivery κτλπ )) Στο διάστημα που την παρακολουθούσα , ο μηνιαίος υπολογισμός κατέβηκε στα 505 € / το μήνα. Η διαφορά ήταν 359 € / μήνα. Τα Delivery Συνεχίζω με την Μ. η οποία πριν ξεκινήσει διατροφή μαζί μου , όταν δεν ήταν καλά έπαιρνε delivery . To μεσημέρι μαγείρευε κανονικά και έτρωγαν όλοι μαζί. Το βράδυ όμως έπαιρναν 4 - 5 φορές την εβδομάδα , το βράδυ , delivery : πίτσες, γύρους και μπέργκερ. Σε κάθε παραγγελία ξόδευαν περίπου 15 € . Όπότε την εβδομάδα ήταν 60 € σίγουρα μόνο το delivery . Εκτός από αυτά έτρωγαν 2-3 γλυκά και καμιά πίτα και πολλά πατατάκια. Επομένως ,αυτά μαζί με το delivery , κόστιζαν σίγουρα 25-30 € / την ημέρα. Η ίδια μου είπε : << Μόνο το βραδινό delivery αν το κόβαμε , είναι ένα ταξίδι εξωτικό το χρόνο . Τώρα που κάνω διατροφή δεν παραγγέλνω το βράδυ . γλιτώνω το οικονομικό και κάνω και σωστή διατροφή και εγώ και η υπόλοιπη οικογένεια , που είχαν βάλει και αυτοί κιλά >. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είδαμε στο γραφείο μου στην προηγούμενη Καραντίνα Ακολουθώντας του κανόνες λειτουργίας , όλα τα ραντεβού μας ήταν εξ ΄αποστάσεως . Τα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης είναι τα παρακάτω : Κλείνοντας θέλω να σου πω με βάση τα άτομα που παρακολουθώ , πώς είναι στο χέρι μας το πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση . Σκέψου με ηρεμία τι επιλογές έχεις και τι θετικά μπορείς να αποκομίσεις από αυτό το χρονικό διάστημα. Όλα τα παραδείγματα της προηγούμενης καραντίνας δεν διαφέρουν σε τίποτα από σένα . Ήταν στην ίδια ακριβώς κατάσταση .
ΥΛΙΚΑ:
1 συσκευασία ρύζι μπασμάτι 250-300g τόφου Λαχανικά εποχής εμείς διαλέξαμε: 1 κολοκυθάκι μέτριο 1 μικρό κουνουπίδι 2 σκελίδες σκόρδο 1-2 καρότα 1 κόκκινη πιπεριά ½ καυτερή πιπεριά 1 κουτί- κονσέρβα γάλα καρύδας Σάλτσα σόγιας Αλάτι Μεσολογγίου Κάρυ Κοκκίνο πιπέρι γλυκό Κόκκινο κάρυ Ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε την κόκκινη πιπεριά, το τόφου, τα μπαχαρικά, την καυτερή πιπεριά και το ελαιόλαδο ώστε να τσιγαριστούν ελαφρώς και να κάνουν κρούστα. Έπειτα αφαιρούμε το τόφου και προσθέτουμε τα λαχανικά, πρώτα το καρότο και στην συνέχεια τα υπόλοιπά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν- να πάρουν χρώμα. Ξανά βάζουμε μέσα το τόφου, ρίχνουμε το γάλα καρύδας, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και έπειτα τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Θα δημιουργηθεί ένα αραιό μείγμα – μια ελαφρώς πικάντικη σάλτσα λαχανικών την οποία θα τοποθετήσουμε στο ρύζι μπασμάτι και είναι έτοιμο. Μέχρι πριν λίγο καιρό στην κατάψυξη του ψυγείου μας το μοναδικό πράγμα που φτιάχναμε ήταν παγάκια. Η κατάψυξη όμως μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο, που μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε υγιεινά πιάτα με μεγάλη ευκολία. Στην ουσία πρόκειται για μία «τράπεζα», όπου μπορούμε να φυλάξουμε ό,τι μας περισσεύει για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Αν τη χρησιμοποιούμε σωστά (καταψύχουμε γρήγορα τα τρόφιμα σε κατάλληλες ποσότητες και δοχεία), είναι η πιο φιλική μέθοδος όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Ας παρακολουθήσουμε τα μαθήματα… κατάψυξης που ακολουθούν και ας εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον καταψύκτη μας.
Αρχικά θα πλύνουμε με άφθονο νερό φρούτα και λαχανικά και θα τα στεγνώσουμε τελείως με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Θα πρέπει να υπολογίσουμε σωστά τις μερίδες. Είναι προτιμότερο να καταψύξουμε το ίδιο τρόφιμο σε 2-3 διαφορετικές σακούλες, παρά να αναγκαστούμε να αποψύξουμε μεγάλη ποσότητα χωρίς να την χρειαζόμαστε. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε σε δίσκο με αντικολλητικό χαρτί τα τρόφιμα ανά μερίδα, να τα παγώσουμε έτσι, και μετά να τα βάλουμε στις σακούλες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε κάθε φορά να αποψύχουμε την ποσότητα που θέλουμε. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία για να διατηρηθούν τα λαχανικά μας μέχρι και 18 μήνες, ενώ τα φρούτα μέχρι 12. Η κατάψυξη του φαγητού σταματάει την ανάπτυξη των βακτηρίων, οπότε θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα ως πρακτική. Ωστόσο, γνωρίζουμε από εμπειρία, ότι η ποιότητα του φαγητού μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στην κατάψυξη. Ετσι είναι σημαντικό να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα που ακολουθούν για την αποθήκευση του φαγητού. Γενικές αρχές
Φρέσκα λαχανικά Τα περισσότερα λαχανικά για να διατηρηθούν στην κατάψυξη πρέπει πρώτα να ζεματιστούν. Επιλέγουμε, λοιπόν, λαχανικά φρέσκα και υγιή και τα πλένουμε καλά. Κάποια από αυτά θα χρειαστεί να τα κόψουμε σε κομμάτια, καθώς σε γενικές γραμμές τα ετοιμάζουμε όπως θα τα χρησιμοποιήσουμε μετά την απόψυξή τους (ολόκληρα, σε φέτες, κύβους, πουρέ). Στη συνέχεια, τα ζεματίζουμε, τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός (τα αφήνουμε όση ώρα ήταν και το ζεμάτισμα), τα στεγνώνουμε καλά, τα βάζουμε σε ειδικές σακούλες και δοχεία και τα φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Τα λαχανικά μπορούν να συντηρηθούν στους -4° C μέχρι και 6 μήνες και στους -20° C μέχρι και 1 χρόνο. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι τα κόβουμε σε φουντίτσες πριν τα τοποθετήσουμε στις σακούλες. Τα φασολάκια και τα σπαράγγια τα βάζουμε στις σακούλες αφού πρώτα κόψουμε τις άκρες και καθαρίσουμε τις κλωστές. Τα κολοκυθάκια τα τρίβουμε πρώτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και μετα τα καταψύχουμε. Το καρότο το κόβουμε σε κυβάκια ή ροδέλες πριν το καταψύξουμε και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει από ευθείας στην κατσαρόλα χωρίς να χρειάζεται να αποψυχθεί. Το κρεμμύδι το κόβουμε σε κύβους ή λεπτές φέτες πριν το βάλουμε στην σακούλα. Το σπανάκι το σοτάρουμε ελαφρώς ή το περιλούζουμε με λίγο βραστό νερό. Έτσι μειώνεται ο όγκος του και ο χρόνος μαγειρέματος όταν θα το χρειαστούμε. Τις πιπεριές τις κόβουμε πρώτα σε λωρίδες πριν τις βάλουμε στη σακούλα. Το λεμόνι θα το κάνουμε πρώτα χυμό και μετά θα το βάλουμε σε παγοκυψέλες. Την ντομάτα πρώτα θα την ξεφλουδίσουμε, θα αφαιρέσουμε τους σπόρους και θα την περάσουμε από τον τρίφτη πριν την καταψύξουμε, αν δεν θέλουμε να την κονσερβοποιήσουμε σε βάζο. Φρούτα Τα περισσότερα φρούτα (με εξαίρεση όσα έχουν μαλακούς ιστούς, όπως το καρπούζι ή το πεπόνι) διατηρούνται στην κατάψυξη. Επειδή, όμως, γίνονται μαλακά, δεν τα καταναλώνουμε όπως τα φρέσκα, αλλά τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Επιλέγουμε φρούτα ώριμα και όχι πολύ γινωμένα. Τα πλένουμε σε κρύο νερό και τα στεγνώνουμε καλά. Στη συνέχεια, πετάμε σπόρους, κοτσάνια και κουκούτσια, καθώς και όσα έχουν κηλίδες. Τα ζεματίζουμε ή τα βάζουμε πάνω από ατμό και επιλέγουμε μέθοδο κατάψυξης ανάλογα με το είδος των φρούτων και τη μορφή που τα θέλουμε (ολόκληρα, φέτες, κύβους, πουρέ). Την μπανάνα μπορούμε να την κόψουμε σε χοντρές φέτες πριν την παγώσουμε, ώστε να παίρνουμε κάθε φορά την ποσότητα που χρειαζόμαστε, όπως επίσης και το μάνγκο. Τις φράουλες και τα υπόλοιπα μούρα και φρούτα του δάσους θα τα παγώσουμε πρώτα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μετά από 2-3 ώρες στην κατάψυξη, θα τα βάλουμε στις σακούλες. Από το καλαμπόκι αφαιρούμε τον καρπό και καταψύχουμε μόνο αυτόν μέσα σε σακούλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παγωμένα φρούτα μέσα σε διάστημα ενός έτους, εκτός αν πρόκειται για εσπεριδοειδή, που καλό είναι να τα καταναλώσουμε μέσα σε 6 μήνες. Μέθοδοι κατάψυξης Αν χρησιμοποιήσουμε τα φρούτα σε γλυκά που δεν θέλουν ψήσιμο, τότε τα καταψύχουμε μέσα σε σιρόπι. Αν τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά που θα ψηθούν, γρανίτες και σορμπέ, μπορούμε να τα καταψύξουμε απλά (ολόκληρα ή σε φέτες) ή με ζάχαρη. Οι παρακάτω συστάσεις αφορούν περισσότερο τη διατήρηση των ποιοτικών (οργανοληπτικών) χαρακτηριστικών των φρούτων.
Αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια. Τα πλένουμε με κρύο τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε καλά.
Κρέας & πουλερικά Όταν θέλουμε να καταψύξουμε κρέας, αλλάζουμε τη συσκευασία του κρεοπωλείου και το τοποθετούμε σε ειδικές αεροστεγείς σακούλες. Στη συνέχεια, το καθαρίζουμε καλά, αφαιρώντας τρίχες, εντόσθια και ό,τι δεν διατηρείται καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες, και το χωρίζουμε σε μερίδες. Το πλένουμε καλά, το στεγνώνουμε και το βάζουμε στις ειδικές σακούλες για συσκευασία τροφίμων. Το κρέας στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί για 6-12 μήνες, αλλά καλό είναι να διατηρούμε το νωπό κρέας στην κατάψυξη όχι πάνω από 3-4 μήνες. Σε γενικές γραμμές πάντως το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται για 6 μήνες, το βοδινό για 1 χρόνο, το κατσικίσιο, το πρόβειο και τα μικρά κομμάτια για 3 μήνες, το χοιρινό για 4-6 μήνες και το κοτόπουλο για 3-5 μήνες. Τα κρεατικά αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά, με τις χοιρινές μπριζόλες να μπορούν να διατηρηθούν έως και 12 μήνες στην κατάψυξη και τις μοσχαρίσιες ακόμη περισσότερο. Ομως μην το δοκιμάσετε αυτό με το Μπέικον ή τις κοτομπουκιές. Φρέσκα μυρωδικά Τα ψιλοκόβουμε, τα βάζουμε σε τάπερ ή σακουλάκια και τα φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε ακόμα να τα ψιλοκόψουμε και να τα βάλουμε σε μία παγοθήκη, την οποία γεμίζουμε νερό και τη βάζουμε στην κατάψυξη, έτσι ώστε να παρασκευάσουμε «ζωμούς». Όταν παγώσει, βγάζουμε τα παγάκια και τα διατηρούμε κλεισμένα σε σακουλάκια μιας χρήσης. Ψωμί Μόλις το αγοράσουμε, το κόβουμε σε κομμάτια, το τυλίγουμε σε λαδόκολλες και έπειτα σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και το φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Έτσι, διατηρείται περίπου 6 μήνες. Γαλακτοκομικά Μπορούμε να διατηρήσουμε τα τυριά τριμμένα και όχι ολόκληρα. Δεν μπαίνουν στην κατάψυξη το γάλα, οι κρέμες και τα μαλακά τυριά (π.χ. ρικότα, κότατζ). Τα γαλακτοκομικά καλό είναι να μην μένουν πολύ στην κατάψυξη, αφού εκτός από τη μαργαρίνη και το βούτυρο που αντέχουν 9 και 12 μήνες αντίστοιχα, τα υπόλοιπα έχουν πολύ πιο μικρή διάρκεια ζωής στην κατάψυξη. Προσοχή στην απόψυξη Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απόψυξη. Αν υπάρχει ανάγκη για άμεσο μαγείρεμα, η απόψυξη μπορεί να γίνει με κρύο τρεχούμενο νερό χωρίς το προϊόν να βγει από τη συσκευασία του ή με τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων, αν ο όγκος του κατεψυγμένου τροφίμου το επιτρέπει. Διαφορετικά, το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4° C (περίπου για 24 ώρες), για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, και σίγουρα όχι στον πάγκο της κουζίνας μας. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται μετά την απόψυξή τους να επανακαταψυχθούν. Αν τα ξεπαγώσουμε και δεν τα μαγειρέψουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στη συντήρηση (0-4° C) μέχρι 48 ώρες. Διαφορετικά πρέπει να τα μαγειρέψουμε και στη συνέχεια να τα καταψύξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνουν μεταξύ 5° C και 60° C για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ωρών. Για να ξεπαγώσουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά που έχουμε κάνει πουρέ, βάζουμε τον πουρέ σε μπεν μαρί. Μέτα από 2 χρόνια στο ίδιο μέρος, έπειτα από την επίτευξη και την διατήρηση του στόχου. Ανανεωμένοι και πιο όμορφοι με θετική διάθεση και χαμόγελο σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
|
|