Τα τελευταία χρόνια γίνεται επισταμένα έρευνα για τη βιταμίνη D γνωστή και ως¨ βιταμίνη του ήλιου¨ και όλο και περισσότερες μελέτες μας δείχνουν τα πολλαπλά οφέλη της στον οργανισμό. Η κύρια πηγή της προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, διαβάστε σε ποια τρόφιμα βρίσκεται. Επιπλέον, συνεχώς νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Έχει βρεθεί ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με:
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα οστεοπενίας – οστεοπόρωσης στον πληθυσμό. Γι αυτό είναι απαραίτητη η ημερήσια δόση βιταμίνης D τουλάχιστον 400- 700 μονάδων (IU) για την επίτευξη και διατήρηση μιας συνολικά καλής υγείας. Τα επίπεδα της βιταμίνης D υπολογίζονται στον ορό τον κύριο μεταβολίτη της D3, ο οποίος είναι η 25 υδρόξυ D3 ή 25(ΗΟ)D3. Οι φυσιολογικές τιμές της είναι: 50-70 ng/ml. Από τη διατροφή μας παίρνουμε το 5% της βιταμίνης D. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι:
|
|