Εσύ έχεις δοκιμάσει κίτρινο καρπούζι;
Το καρπούζι με την κίτρινη σάρκα είναι πανομοιότυπο με το κλασικό κόκκινο καρπούζι ,όπου όλοι γνωρίζουμε, και το μόνο που αλλάζει είναι το χρώμα τους . Αυτό οφείλεται στις χρωστικές ουσίες του φυτού. Στο κόκκινο καρπούζι «υπερισχύει» το λυκοπένιο, ενώ στο κίτρινο καρπούζι τα καροτένια. Αρχικά καλλιεργήθηκε στην Αφρική και κατηγοριοποιήθηκε τόσο ως φρούτο όσο και ως λαχανικό. Στη χώρα μας τα κίτρινα καρπούζια παράγονται στη Μεσσηνία (και γενικά σε θερμές περιοχές) , τα οποία μάλιστα είναι μικρά και άσπερμα ( δηλαδή χωρίς κουκούτσια), ενώ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τα κίτρινα καρπούζια προέρχονται από υβρίδιους σπόρους (βελτιωμένους) , όπου διασταυρώνονται διάφορες ποικιλίες που έχουν ως στόχο να υπερισχύσει το καροτένιο, ώστε να δημιουργηθεί η κίτρινη σάρκα. Τα εν λόγω καρπούζια είναι εξίσου γλυκά με τα κόκκινα, αλλά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι και 2 μήνες). Τα κίτρινα καρπούζια βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, είναι γλυκά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έχουν επίσης πολύ λίγες θερμίδες και άρα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Μόλις 300g καθαρισμένο κίτρινο καρπούζι αντιστοιχεί σε 2 ισοδύναμα φρούτου. |
|