Αγαπημένοι, χειμωνιάτικοι, μαμαδίστικοι θα λέγαμε Λαχανοντολμάδες! Ότι πρέπει για το εορταστικό μας τραπέζι και όχι μόνο!
Υλικά για 4 Μερίδες : 1 λάχανο 400γρ. ρύζι καρολίνα 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1/2 ματσάκι άνιθο ¼ ματσακι μαιντανό ¼ ματσάκι δυόσμο (6 κλαδάκια) 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι Μεσολογγίου πιπέρι ξύσμα 1 μεγάλου λεμονιού 2 καρότα σε λωρίδες για την γαρνιτούρα 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο Για το Λαδολέμονο: 2 λεμόνια 3 κουταλάκια ελαιόλαδο Για το Αυγολέμονο: 2 κρόκους αυγών 2 λεμόνια Εκτέλεση: Κόβετε το κοτσάνι από το λάχανο και κάνετε εκεί ένα τρίγωνο (βγάζετε λίγο από το λάχανο). Το βάζετε ολόκληρο το λάχανο σε αλατισμένο νερό που βράζει με το άνοιγμα κάτω μέχρι να μαλακώσει. Βγάζετε ένα ένα τα φύλλα σε στραγγιστήρι. Αχνίζετε με νερό και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο να μαραθούν. Προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύετε. Τραβάτε από την φωτιά και προσθέτετε τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα. Κόβετε τα φύλλα του λάχανου σε όποιο μέγεθος θέλετε, βάζετε μέσα τη γέμιση και τα τυλίγετε. Σε ταψάκι βάζετε τους λαχανοντολμάδες, τα καρότα και μερικά κομμάτια λάχανου. Ρίχνετε 3 κουταλάκια ελαιόλαδο και νερό να τους σκεπάζει καλά. Κλείνετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί ψήνετε για ακόμη 15-20 λεπτά. Για όσους νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι Για το Λαδολέμονο: Χυμό από τα 2 λεμόνια και το ελαιόλαδο τα χτυπάτε και περιχύνετε. Για το Αυγολέμονο: Xτυπάτε 1 αυγό και 1 λεμόνι. Αν έχει πιει το ζουμί του προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι την μέση και συνεχίζετε. Ετοιμάζετε το αυγολέμονο χτυπώντας τους κρόκους με τον χυμό από τα 2 λεμόνια και με λίγο αλάτι. Περιχύνετε και αφήνετε στον φούρνο άλλα 5 λεπτά. Τέλος ξεσκεπάζετε! Η συνταγή προορίζεται για την Ημέρα του Ζυμαρικού! Καλή Δημιουργία & Καλή Απόλαυση! |
|