Οι γλυκοπατάτες δεν είναι μόνο μια οικονομική, νόστιμη και εύκολα διαθέσιμη τροφή, αλλά και με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει την έννοια του super food ανάμεσα στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και του fitness Tα θρεπτικά οφέλη της γλυκοπατάτας (θερμίδες 85,8 τα 100gr)
• Περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτένιων συμπεριλαμβάνοντας τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη. Τα καροτένια μετατρέπονται στο συκώτι σε βιταμίνη Α. • Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη. • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων. • Διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο υψηλός ΓΔ προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός ΓΔ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά είναι καλά νέα για τους διαβητικούς και για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη. • Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ουσίες για τον καθαρισμό του αίματος, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. • Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. • Ακόμα και για τα μωρά είναι ευεργετική η γλυκοπατάτα. Η κρεμώδης υφή της, μπορεί ν’ αντικαταστήσει πολλές μαλακές παιδικές τροφές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να φάει μια γλυκοπατάτα, παρά ένα φρούτο που είναι εκτός εποχής. Extra tip: Μην αφαιρέσεις τη φλούδα της πριν το μαγείρεμα. Το ξεφλούδισμα μειώνει σημαντικά τη θρεπτική της αξία. Απλώς πλύνε την καλά κάτω από τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα και είσαι έτοιμη να τη μαγειρέψεις. |
|