Παρά το όνομά του το άγριο ρύζι δεν είναι ρύζι. Αν και είναι ο σπόρος ενός υδρόβιου χόρτου όπως το ρύζι δεν σχετίζεται άμεσα με αυτό. Αυτό το χόρτο αναπτύσσεται φυσικά σε ρηχά γλυκά νερά κατά μήκος των ποταμών και των λιμνών. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη άγριου ρυζιού. Το ένα προέρχεται από την Ασία και συγκομίζεται ως λαχανικό. Τα υπόλοιπα τρία είναι εγγενή στη Βόρεια Αμερική και συγκομίζονται ως σιτηρά. Το άγριο ρύζι είχε αρχικά καλλιεργηθεί από ιθαγενείς Αμερικάνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα σιτηρά ως βασικό τρόφιμο για εκατοντάδες χρόνια. Αναφέρετε ως ρύζι διότι μοιάζει και μαγειρεύεται σαν άλλα είδη ρυζιού. Ωστόσο, έχει πιο έντονη γεύση και υψηλότερη τιμή. Διατροφικά στοιχεία Το θρεπτικό περιεχόμενο μιας μερίδας 100 γραμμαρίων είναι:
Υψηλότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες Το άγριο ρύζι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό ρύζι και από άλλα σιτηρά. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες του άγριου ρυζιού είναι ίδιο με εκείνο του καστανού (1,8 γρμ ινών / 100 γρμ ρυζιού) εν αντιθέσει με το άσπρο ρύζι που περιέχει ελάχιστες ή καθόλου ίνες. Πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τη γενική υγεία. Πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη γήρανση και μειώνουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το άγριο ρύζι είναι αποδεδειγμένα υψηλό σε αντιοξειδωτικά. Σε μια ανάλυση 11 δειγμάτων άγριου ρυζιού, διαπιστώθηκε ότι έχει 30 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το λευκό ρύζι. Μπορεί να κάνει καλό στη καρδιά Δυστυχώς η έρευνα για το άγριο ρύζι είναι περιορισμένη, ωστόσο πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των δημητριακών ολικής άλεσης, όπως το άγριο ρύζι, στην υγεία της καρδιάς. Όσο υψηλότερη η πρόσληψη ολόκληρων δημητριακών, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου. Κάποιες μελέτες σε ζώα καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση άγριου ρυζιού μειώνει τhν κακή χοληστερόλη (LDL) και αποτρέπει την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το άγριο ρύζι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 20-30%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις ίνες των δημητριακών. Μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση άγριου ρυζιού βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πολλές φορές μπερδευουμε το μαυρο ρυζι με το καστανό ρύζι Όσον αφορά την ελληνική κουζίνα το ρύζι έχει εξέχουσα θέση σε πιάτα όπως:
Όλο και περισσότεροι είναι πια εκείνοι που επιλέγουν το καστανό ρύζι στη διατροφή τους, του οποίου η διατροφική αξία είναι σημαντικά μεγάλη και διόλου αμελητέα.Η εμφάνισή του χαρακτηρίζεται από συνδυασμό χρωμάτων και πιο συγκεκριμένα τα σκούρα του σημεία είναι πιο έντονα ακόμα και από την απόχρωση του καστανού ρυζιού. Η δε υφή του είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνη του λευκού ρυζιού, δεδομένης της έλλειψης επεξεργασίας του, αλλά παρά ταύτα και παρά τη διαφορετικότητά του μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, σε αλμυρές συνταγές, με διάφορα λαχανικά και μανιτάρια ή ακόμα και για πρωινό, συνδυασμένο με κανέλα και γάλα από αμύγδαλο, όπως συνηθίζετε να τρώτε και το κουάκερ. Σε κάθε περίπτωση η διατροφική του αξία είναι υψηλή και σίγουρα αξίζει την προσπάθεια να το δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. 1. Εύκολο στην πέψη Το άγριο ρύζι, για την ακρίβεια, είναι ο σπόρος του φυτού και όχι ο κόκκος του σιταριού και αυτό το χαρακτηριστικό του είναι ομολογουμένως και ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του. Δεδομένου λοιπόν ότι τα χόρτα χωνεύονται πολύ πιο εύκολα από το στομάχι, απ’ ότι τα σιτηρά, ειδικότερα, μάλιστα, από τα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και σχετικά προβλήματα στην πέψη. Παρά τη βασική αυτή διαφορά το άγριο ρύζι μοιάζει και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύονται και τα άλλα είδη ρυζιού, γι’ αυτό συχνά παρεξηγείται για είδος σιτηρού. Το άγριο ρύζι, επομένως, όπως όλα τα άλλα είδη, δεν περιέχει γλουτένη. 2. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά Αξίζει να σημειώσουμε πως το καστανό ρύζι είναι μεν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αλλά το άγριο ρύζι έχει ακόμα περισσότερα στη σύστασή του. Πιο συγκεκριμένα, το άγριο ρύζι είναι φυτό που συναντάται στην αμερικανική ήπειρο και χρησιμοποιούταν για χρόνια από τους ιθαγενείς της Αμερικής, δεδομένης της ανθεκτικότητάς του στους βαρείς χειμώνες και τις αντίξοες συνθήκες και είναι αυτή η ανθεκτικότητά του που αυξάνει την ποιότητα και την αξία των αντιοξειδωτικών που περιέχει, κάνοντάς το έτσι ιδανική τροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 3. B βιταμίνες Το άγριο ρύζι έχει σαφώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Β βιταμίνες, απ’ ότι το καστανό ρύζι και περιέχει αυξημένες ποσότητες ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6 και το σύνολο της ομάδας των Β βιταμινών που είναι σημαντικές για την ενέργεια του ατόμου, την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της πεπτικής διαδικασίας και του μεταβολισμού. 4. Μαγνήσιο Όπως συμβαίνει και με άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται και στα δυο είδη ρυζιού, έτσι και με το μαγνήσιο, το άγριο ρύζι, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου στη σύστασή του από το καστανό. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας, πόσο σημαντικό είναι το μαγνήσιο για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την καταπολέμηση του άγχους, των πονοκεφάλων και της κόπωσης, γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η μεγάλη θρεπτική αξία του άγριου ρυζιού. 5. Καλύτερη γεύση Το άγριο ρύζι έχει μια πιο καπνιστή και γλυκιά γεύση από εκείνη του λευκού ή του καστανού ρυζιού και αυτό το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο σαν διατροφική επιλογή. Να θυμάστε, ωστόσο, για καλύτερη απόλαυση να επιλέγετε καθαρό άγριο ρύζι, το οποίο το ξεχωρίζετε από τις μαύρες και καφέ γραμμές που το διαχωρίζουν από τα άλλα είδη και αποφεύγετε μίξεις αγρίου με λευκό ή καστανό, που στερούνται, ελαφρώς, σε ιδιαιτερότητα γεύσης. 6. Φυτικές ίνες Το ρύζι δεν είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, κάνοντας έτσι τους υδατάνθρακες που περιέχει κατώτερους από εκείνους της βρώμης, η οποία περιέχει σαφώς περισσότερες φυτικές ίνες. Το καστανό ρύζι, πιο συγκεκριμένα, περιέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών ανά ¼ της κούπας και δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 30 γραμμάρια ινών ανά ημέρα, ρίχνει τη διατροφική αξία, έστω από αυτή την άποψη, του καστανού ρυζιού. Το άγριο ρύζι, ωστόσο, περιέχει την τριπλάσια ποσότητα σε φυτικές ίνες, συγκριτικά με το καστανό. Δεν το κάνει αυτό μεν ιδανική πηγή φυτικών ινών, αλλά σίγουρα το κάνει καλύτερη επιλογή σε σχέση με το καστανό. 7. Κάλιο Το άγριο ρύζι είναι πλούσια πηγή καλίου, το οποίο με τη σειρά του διατηρεί στην αρτηριακή πίεση σε καλά επίπεδα και ανακουφίζει από το πρήξιμο της κοιλιάς. Η ποικιλία δε, του άγριου ρυζιού περιέχει μάλιστα τη διπλάσια ποσότητα σε κάλιο από τα αντίστοιχα νούμερα του καστανού, κάνοντάς το εξαιρετική διατροφική επιλογή. |
|