Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται άμεσα με τη χαρά , την αυξημένη διάθεση και παράγεται στον εγκέφαλο. Έρευνες των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι παράγεται και στο πεπτικό σύστημα, για αυτό και έχει άμεση συσχέτιση με το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας. Παράλληλα μας βοηθάει στον έλεγχο των συναισθημάτων μας , στην παράταση του αισθήματος του κορεσμού και μας προσφέρει συγκέντρωση και ηρεμία. Μπορούμε να ¨προσλάβουμε¨ σεροτονίνη από την διατροφή μας; Εννοείται! Χρειάζεται να εστιάσουμε στις τριάδες. Οι τριάδες αποτελούνται από τις εξής κατηγορίες: φρέσκο (φρούτα, λαχανικά), πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες.
Στην κατηγορία των πρωτεϊνών ανήκουν το αυγό, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι,το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, η γαλοπούλα, το κασέρι και τα όσπρια ,τα οποία περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, Β1, Β6, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Στους υδατάνθρακες ανήκουν το ψωμί ολικής/ πολύσπορο / ζέας, τα μακαρόνια ολικής ή ζέας το άγριο ρύζι, η γλυκοπατάτα και οι ξηροί καρποί τα οποία περιέχουν Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο , λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, Κ και την Β1,Β2,Β3 και Β6. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν Β6 και βιταμίνη C . Οι παραπάνω βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή της τρυπτοφάνης , σε σεροτονίνη. Λόγω της εξαιρετικής σημασίας της τρυπτοφάνης έχει αποδειχθεί ότι άτομα που δεν προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα, έχουν πολύ αυξημένη όρεξη και καταλήγουν σε κρίσεις βουλιμίας. Ακόμη ένας βασικός παράγοντας που βοηθάει στην αύξηση και απελευθέρωση της σεροτονίνης είναι η ένταξη ενός προγράμματος γυμναστικής στην καθημερινότητα μας. Η γυμναστική βελτιώνει όχι μόνο τη σχέση που έχουμε με τη διατροφή, αλλά και τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μία συστηματική μέτριας έντασης αερόβια άσκηση για 30 λεπτά έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το νευρικό μας σύστημα, ώστε να ανταπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος της καθημερινότητας. Τροφές πλούσιες σε φυσική σεροτονίνη: Μπανάνες: Αυξάνουν εκτός από τη διάθεσή μας (σεροτονίνη) και την ενεργητικότητά μας γιατί εμπεριέχουν υψηλή ποσότητα γλυκόζης, που είναι το μοναδικό “καύσιμο” του εγκεφάλου. Παράλληλα βοηθούν στο να έχουμε έναν ήρεμο και καλό ύπνο. Αβοκάντο: Εκτός από το ότι είναι καλή πηγή σεροτονινης, το αβοκάντο είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και των φιλικών για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Βανίλια: Έχει αναφερθεί ότι η βανίλια αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης, μειώνοντας παράλληλα την όρεξη για κατανάλωση γλυκών. Ντομάτα: Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα σεροτονίνη. Άλλα τρόφιμα που είναι σημαντικά για την παραγωγή σεροτονίνης είναι : Λιναρόσπορος: περιέχει τρυπτοφάνη και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα αμινοξέα, ασβέστιο, φυτικές ίνες, ω3-λιπαρά οξέα, μαγνήσιο , βιταμίνη Ε, μονοάκορεστα λιπαρά οξέα και βοηθάει να ανέβει η διάθεσή μας. καρύδια: Βοηθούν στη μεταφορά νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη) , αυξάνουν τις μεταβολικές καύσεις και περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα , αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες βραχείας καύσης. Για αυτό μη χάνεις άλλο χρόνο! Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να νιώσει ακόμα πιο χαρούμενος! |
|