ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Είναι γνωστό πως τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συχνά μπορούν να αποκαλεστούν ως υπερτροφές, τρόφιμα δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε στοιχεία που μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα τα βατόμουρα θεωρούνται συχνά superfood διότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, μαγγάνιο, και φυτικές ίνες. Όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωσή τους, τόσο χαμηλότερη είναι η επίπτωση χρόνιων παθήσεων, όπως στεφανιαία καρδιακά προβλήματα, καρκίνος και νόσος του Αλτσχάιμερ. Μιλώντας συγκεκριμένα για τα άγρια φρούτα, έχουν αναδειχθεί για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες δίνοντας αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά αποτελέσματα, όπου τα καθιστούν ικανά για δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Πολλά άγρια φρούτα, όπως το άγριο βατόμουρο, έχουν αποδειχθεί για τις αντικαρκινικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας. ΡΟΔΙ Αποτελεί μια πραγματική υπερτροφή που μπορεί να συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας της ζωής μας. Έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, K, φυλλικό οξύ και κάλιο. Εμπεριέχει πολυφαινόλες (συγκεκριμένα τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ) στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά ωστόσο, βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Επιπλέον, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού, ενώ μόλις 70μg/ml εκχυλίσματος ροδιού αρκούν για να καταστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε ποσοστό 50%. Τέλος, η συνεχής κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη και να αυξήσει την HDL κατά 20%. ΣΤΑΦΥΛΙ Τα σταφύλια είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργημένα φρούτα και έχουν χρησιμοποιηθεί για την οινοποίηση από τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν προανθοκυανιδίνες που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρή δραστικότητα έναντι των ελεύθερων ριζών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, καθώς αποτελούν και σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου. Βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερόλης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου (λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα τους), ενώ επιταχύνουν τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων. Συνεπώς, είναι ένα φρούτο που εκτός από τις ευεργετικές δράσεις που έχει για την υγεία μας, είναι και πολύ γευστικό. ΜΗΛΟ Τα μήλα είναι μια ευρέως καταναλωμένη τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α, Β2, Β6, Κ, C και κάλιο. Θερμιδικά ένα μέτριο μήλο αποδίδει περίπου 65kcal. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, των πνευμόνων, στη μείωση της δυσκοιλιότητας, καθώς και στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει πως συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, άσθματος και διαβήτη τύπου ΙΙ σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Επιπλέον, οι φλούδες των μήλων, βρέθηκε να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αναστέλλοντας σημαντικά την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Με λίγα λόγια μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων και γενικότερα να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής. ΑΧΛΑΔΙ Τα αχλάδια είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C (η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C των αχλαδιών είναι περίπου 7 mg) και του καλίου. Είναι πλούσια σε φρουκτόζη και σορβιτόλη και συγκεκριμένα φρουκτόζη 4,5%, 4,2% γλυκόζη, 2,5% σακχαρόζη και 2,5% σορβιτόλη. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες (71%). Τα αχλάδια με υψηλή συνολική περιεκτικότητα σε φαινόλες και φλαβονοειδή έχουν σημαντικά υψηλότερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες από εκείνες άλλων ειδών. Όσον αφορά τις ιδιότητές τους, βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων σε μετ εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και ανακούφιση από δυσκοιλιότητα. ΛΩΤΟΣ Ο λωτός είναι φρούτο του ομώνυμου γένους φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, C, νάτριο και κάλιο. Τα 100γρ αποδίδουν περίπου 126Kcal. Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, βοηθάει στην αϋπνία και τη βρογχίτιδα, ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων. Ο καρπός λωτού περιέχει σημαντικές ποσότητες γλουταμινικού οξέος, ανόργανων ουσιών, στερολών, βιταμινών, τοκοφερόλων, ινών, αμινοξέων, τριακυλογλυκερόλης, λιπαρού οξέος, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών ενώσεων (φαινόλες, φλαβονοειδή κ.λπ.) που είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, όπως υπογλυκαιμικές, γαστροπροστατευτικές, ανοσορυθμιστικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συμπερασματικά, φαίνεται πως το φρούτο αυτό έχει υψηλό δυνητικό όφελος στην ανθρώπινη διατροφή, την υγεία και τις ασθένειες. ΑΝΑΦΟΡΕΣ 1.Holly Reiland BS and Joanne Slavin, PhD, RD. (2015 Nov). Systematic Review of Pears and Health. 2.Johnston C. S. (07 Dec 2016). Potential Benefits of Jujube (Zizyphus Lotus L.) Bioactive Compounds for Nutrition and Health. 3.Liu, Jeanelle Boyer & Rui Hai. (12 May 2004). Apple phytochemicals and their health benefits. |
|