Τα καρύδια βρίσκονται συνήθως στη διατροφή μας και έχουν αναγνωριστεί για τις θρεπτικές τους ιδιότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραδοσιακά, τα καρύδια είναι γνωστά για το προφίλ των λιπιδίων τους που έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων και επιδράσεων στην υγεία. Εκτός από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα καρύδια περιέχουν μια ποικιλία άλλων βιοδραστικών ενώσεων όπως, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Μεταξύ των κοινών τροφίμων και ποτών, τα καρύδια αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο σημαντικές πηγές πολυφαινολών, επομένως, η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία τραβάει την προσοχή.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Τα καρύδια διαθέτουν γνωστή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη βιοδραστικότητα και αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τον πιθανό ρόλο των καρυδιών κατά της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Τα περσικά καρύδια, (Juglans regia L), είναι μια από τις πιο σημαντικές θρεπτικές καλλιέργειες καρυδιών που ανήκουν στην οικογένεια, Juglandaceae. Από τεχνικής άποψης, το καρύδι είναι ο σπόρος ενός ξηρού καρυδιού και επομένως δεν είναι ένα αληθινό βοτανικό καρύδι. Ο πυρήνας του καρυδιού είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών που καθιστά τον καρπό απαραίτητο για την ανθρώπινη διατροφή. Είναι επίσης μια καλή πηγή φλαβονοειδών, στερολών, πηκτικών ουσιών, φαινολικών οξέων και σχετικών πολυφαινολών. Τα καρύδια έχουν υψηλή ποσότητα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα διαιτητικά λιπαρά οξέα. Ωστόσο, παρόλο που τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, μελέτες δείχνουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά την αντικατάσταση άλλων τροφών. ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Τα κύρια οφέλη των πυρήνων καρυδιού περιλαμβάνουν τη μείωση της χοληστερόλης, την αύξηση της υψηλής-πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης προς τη συνολική χοληστερόλη, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας. Επιπλέον περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το θρεπτικό περιεχόμενο διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία που μπορεί να επηρεαστεί από τύπους γονιδίων. ΑΜΙΝΟΞΕΑ: Οι πρωτεΐνες υπάρχουν σε άφθονη ποσότητα στα καρύδια (η πρωτεΐνη αποτελείται από μεμονωμένα αμινοξέα μερικά από τα οποία είναι απαραίτητα στη διατροφή). Η τιμή της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες των καρυδιών αναφέρεται από 13,6 έως 18,1 g ακατέργαστης πρωτεΐνης / 100 g DM. Τα καρύδια περιέχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη και υψηλά επίπεδα αργινίνης. Τα υψηλά επίπεδα αργινίνης στα καρύδια έχουν ήδη αναγνωριστεί ως θετικό χαρακτηριστικό, καθώς η αργινίνη μπορεί να μετατραπεί σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό, το οποίο μπορεί να αναστέλλει την πρόσφυση και τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Τα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν από στεφανιαία νόσο μέσω ορισμένων μηχανισμών. Η ίνα αναφέρεται ως ένα από τα οκτώ πιθανά θετικά συστατικά των ξηρών καρπών. Η συνολική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες 12 διαφορετικών ποικιλιών καρυδιών κυμαίνεται από 3,1 έως 5,2 g / 100 g ξηράς ύλης. ΣΤΕΡΟΛΕΣ: Οι φυτοστερόλες έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης οι οποίες φαίνεται ότι διέρχονται από την εντερική οδό σχεδόν μη απορροφημένες, αλλά επίσης παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της στο αίμα. Η μέτρια πρόσληψη διατροφικών φυτικών στερολών μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στον ορό και της LDL-χοληστερόλης. Οι σειρές στερολών που βρίσκονται στα καρύδια είναι αρκετές για να ασκήσουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο μεταβολισμό, αλλά αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από την ποσότητα των καρυδιών που καταναλώνονται τακτικά. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ: Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, όπως: ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ειδικής μορφής βιταμίνης Ε που ονομάζεται γ-τοκοφερόλη. Η βιταμίνη Ε έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο κατά της οξείδωσης των λιπών σε λιπιδικές μεμβράνες. Η περιεκτικότητα σε τοκοφερόλη στα καρύδια κυμαίνεται από 290-435 mg / g ελαίου. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6: Αυτή η βιταμίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να υποστηρίξει την υγεία των νεύρων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει αναιμία. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ: Επίσης γνωστό ως φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, το φολικό οξύ έχει πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες. Μια ανεπάρκεια φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. ΧΑΛΚΟΣ: Αυτό το μέταλλο προάγει την υγεία της καρδιάς. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της λειτουργίας των οστών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος. ΦΩΣΦΟΡΟΣ: Περίπου το 1% του σώματός μας αποτελείται από φώσφορο, ένα μέταλλο που υπάρχει κυρίως στα οστά. Έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα. ΜΑΓΓΑΝΙΟ: Αυτό το ιχνοστοιχείο βρίσκεται στις υψηλότερες ποσότητες σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. ΑΛΛΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ: Τα καρύδια περιέχουν ένα σύνθετο μείγμα βιοδραστικών φυτικών ενώσεων και είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μερικές αξιοσημείωτες φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια περιλαμβάνουν: ΚΑΤΕΧΙΝΗ: Η κατεχίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδούς που μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Μπορεί επίσης να προάγει την υγεία της καρδιάς. ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ: Αυτή η νευροορμόνη βοηθά στη ρύθμιση “του ρολογιού” του σώματος. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καρύδια είναι πλούσια σε υγιή για την καρδιά λίπη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στη διατροφή, καθώς μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Με απλά λόγια, η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Tabasum Fatima, U. S. (2018). Nutritional and health benefits of walnuts. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry , 7(2): 1269-1271. Prasad RBN. Walnuts and Pecans, In: Encyclopaedia of Food Science, Food, Technology and Nutrition, Academic Press, 1994, 4828-4831. Savage GP. Chemical composition of walnuts (Juglands reginaL.) grown in NewZealand. Plant Foods for Human Nutrition.2000; 56:75-82 Savage GP, McNeil D, Sterberg K. Oxidative stability of walnuts during long termstorage. 4th International Walnut Symposium, Acta Horticulturae.2001; 544:591-597. |
|