ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ:
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε , καθαρίζετε και ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια τα πράσα . Περνάτε από τον ρεντέ το κρεμμύδι και τα βάζετε και τα δύο μαζί σε κατσαρόλα να αχνιστούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαραθούν αρκετά . Στο τέλος προσθέτετε το λάδι μαζί με το πλιγούρι και ανακατεύετε . Κατεβάζετε από την φωτιά . Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν . Κάνετε το ζυμάρι: Βάζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα , ανοίγετε στη μέση μια τρύπα και βάζετε μέσα 1 από τα κουταλάκια λάδι , το ξύδι και ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο-λίγο 1 κούπα (περίπου )νερό χλιαρό , έτσι ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια . Την χωρίζετε σε 2 μέρη . Το κάθε μέρος το κάνετε ένα μπαστούνι και το κόβετε σε κομμάτια έτσι ώστε να βγούν 6 κομμάτια για το κάτω φύλλο και 6 κομμάτια για το πάνω . Επί πλέον άλλα 3 και 3 κομμάτια για τα δύο ενδιάμεσα φύλλα . (Έχουμε επομένως στο σύνολο 18 κομματάκια ζυμαριού) . Τα πατάτε λίγο να γίνουν πλακέ , τα αλευρώνετε ελαφρά και τα ανοίγετε λίγο με τον πλάστη . Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε τα μικρά ζυμαρένια πιτάκια έτσι ώστε να έχουν βούτυρο τα 5 από τα 6, που θα γίνουν τα δύο εξωτερικά φύλλα , και τα 2 από τα 3 που θα γίνουν τα δύο εσωτερικά . Μόλις τα βουτυρώσετε τα κάνετε στοίβα το ένα πάνω στο άλλο , έτσι έχετε 2 στοίβες με 6 βουτυρωμένα πιτάκια, και 2 στοίβες με 3 βουτυρωμένα πιτάκια . Αλείφετε το ταψί που θα βάλετε την πίτα με 1 κουταλάκι λάδι . Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια του τραπεζιού και βάζετε πάνω την πρώτη στοίβα . Ανοίγετε με τον πλάστη το φύλλο σας , αλευρώνοντας ελάχιστα κάθε τόσο , για να μην κολλάει , μεγαλύτερο από ότι είναι το ταψί , για να μπορείτε να γυρίσετε κόθρο . Λαδώνετε ελάχιστα το φύλλο σας . Συνεχίζετε κάνοντας το ίδιο και στο επόμενο , το οποίο όμως δεν το κάνετε τόσο μεγάλο και ΔΕΝ το λαδώνετε . ΑΠΛΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΣΑ . Συνεχίζετε με το τρίτο φύλλο και στη συνέχεια το τέταρτο και τελευταίο που θα είναι και αυτό μεγαλύτερο για να μπορείτε να το βάλετε σουρωμένο από πάνω και αυτό με την σειρά του να μπορέσει να φουσκώσει .Γυρίζετε τον κόθρο του κάτω φύλλου , κόβετε σε κομμάτια την πίτα και λαδώνετε πολύ καλά από πάνω . Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα . ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!! Μαγειρεμένη όλη η συνταγή = 1334γρ. 1 μερίδα = 2 κομμάτια = 133,4 γρ. |
|