Διαιτολογος - Διατροφολογος Θεσσαλονικη
  • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ
  • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    • ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  • ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ
  • Blog
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Picture

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

30/4/2020

Comments

 
Picture
Η  πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται. Πως μπορούμε να ενισχύσουμε διατροφικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε; 

Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας είναι το άγχος, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή μας και το κάπνισμα. 
Η ανεπαρκής πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών ή και οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Υπάρχουν όμως τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνοντας μας απρόσβλητους από τους ιούς αλλά και δυνατούς σε περίπτωση που νοσήσουμε.

 Σκόρδο 
Μπορεί να μυρίζει άσχημα όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Το σκόρδου δρα εναντίων  πολλών βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων θείου που είναι υπεύθυνες για τις φαρμακευτικές επιδράσεις του. Αναλύσεις των συστατικών του επιβεβαίωσαν την αντιική του δράση. Σύμφωνα με έρευνες έδειξε σημαντική προστασία κατά του ιού του κοινού κρυολογήματος, του ιού coxsackie, του ιού του απλού έρπητα, του ιού της γρίπης Β, του ιού  ανοσοανεπάρκειας τύπου 1, του ανθρώπινου ρινοϊού και πολλών άλλων. Περιέχει πολλές ιοκτόνες ενώσεις και αντιβακτηριακές ενώσεις. Η δράση του οφείλεται κυρίως στη παρουσία της ουσίας αλικίνης που θεωρείται ο πιο ισχυρός παράγοντας.

Μανιτάρια 
Έχει διαπιστωθεί ότι τα μανιτάρια έχουν τεράστιες θρεπτικές  ιδιότητες. Ένας από τους λόγους είναι η παρουσία βιοδραστικών μορίων όπως Β-γλυκάνων, τριτερπενοειδών, αντιοξειδωτικών κ.λπ. Αυτά τα μόρια δεν είναι μόνο ισχυρά θεραπευτικά αλλά και ανοσοδιαμορφωτές.
Οι πολυσακχαρίτες, ειδικά εκείνοι μυκητιακής προέλευσης, είναι γνωστοί ως ανοσοενισχυτικοί,  δηλαδή μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολυσακχαρίτες που απομονώθηκαν από τα φαρμακευτικά και βρώσιμα μανιτάρια βρέθηκε ότι ασκούν ανοσορρυθμιστική και αντικαρκινική δράση σε πολλές in vivo και in vitro μελέτες. Οι ανοσορρυθμιστικές δράσεις των πολυσακχαριτών μανιταριών μπορούν να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα και να ενεργοποιήσουν τα  ανοσοκυττάρα  και τα Τ-βοηθητικά κύτταρα.


Γιαούρτι 
Αποτελέσματα μελετών σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να διεγείρει ορισμένους δείκτες ανοσοαπόκρισης όπως την παραγωγή κυτοκινών, την δράση των μακροφάγων και την απόκριση των λεμφοκυττάρων.
Τα πιθανά οφέλη για την υγεία σχετίζονται με τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που περιέχει. 
Δρουν ως ανοσοενισχυτικό  προστατεύοντας από εντερικές λοιμώξεις και συγκεκριμένα 
έχει αποδειχθεί ότι το Lactobacillus casei μπορεί να αποτρέψει εντερικές λοιμώξεις
και  να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων όπως της IgA. Επιπλέον, το γιαούρτι έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη εντερικού καρκινώματος μέσω της αυξημένης δραστικότητας του αντισωμάτων όπως της IgA, των Τ κυττάρων και των μακροφάγων. 


Τροφές  με βιταμίνη C
 Όπως το πορτοκάλι, οι κόκκινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια , το λάχανο, η ντομάτα, το μπρόκολο κ.α.
Η βιταμίνη C φαίνεται να ασκεί πλήθος ευεργετικών επιδράσεων στις κυτταρικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Πέρα από  την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η βιταμίνη C διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού μας. Διεγείρει τη μεταφορά  των ουδετερόφιλων (δηλαδή των λευκοκυττάρων που ο ρόλος τους είναι η άμυνα του οργανισμού)  στη θέση της λοίμωξης, ενισχύει την παραγωγή οξειδωτικών και φαγοκυττάρων και τη μικροβιακή θανάτωση. Έτσι, είναι προφανές ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα για  να ανιχνεύσει και να διατηρήσει επαρκή απόκριση έναντι των παθογόνων. Η βιταμίνη C φαίνεται πως είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις. Επομένως για να επωμιστούμε της προφυλακτικής δράση της απαιτείται επαρκή διατροφική πρόληψη της ενώ η  θεραπεία λοιμώξεων απαιτεί υψηλότερες δόσεις βιταμίνης για να αντισταθμίσει την αυξημένη μεταβολική ζήτηση.


Πράσινο τσάι 
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την υγιή λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος, ειδικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η δραστική του ουσία είναι  η επιγαλλοκατεχίνη  η οποία έχει ανοσορυθμιστική δράση. Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα η δραματική επίδραση της στις λειτουργίες των Τ κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης και του πολλαπλασιασμού τους και της παραγωγής κυτοκινών, κυττάρων που αποτελούν προστάτες της υγείας μας. 


Αμύγδαλα 
Έχει διαπιστωθεί ότι τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην αντιική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα των ανοσολογικών δεικτών, όπως η ιντερφερόνη-άλφα και η ιντερλευκίνη -12 αυξάνονται σημαντικά μετά από κατανάλωση ωμών αμυγδάλων. Επίσης βρέθηκαν και δείκτες απόκρισης αντισωμάτων ( [TH-2] κυτοκίνες) οι οποίοι εκπροσωπούν  την υγιή αντίδραση του σώματος όταν εκτίθεται σε κάποιο ιό. 


Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D 
Τέτοιες τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, ο κρόκος αυγού, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά.
Η βιταμίνη D εκτός από τις κλασικές επιδράσεις της στην ομοιόσταση του ασβεστίου και των οστών παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και της ομοιόσταση του.  Η μορφή της  1,25 (OH) 2D3 εμπλέκεται στη κατασκευή ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των μονοκυττάρων, των μακροφάγων, των δενδριτικών κυττάρων (DCs), καθώς και των Τ-λεμφοκυττάρων και των Β-λεμφοκυττάρων. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσες ασθένειες και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. 
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε την ενυδάτωση, τον επαρκή ύπνο και την φυσική δραστηριότητα. 


Πηγές:


  1. Medicinal values of garlic: A review Gebreselema Gebreyohannes1 * and  Mebrahtu Gebreyohannes2 1Department of Biology, Faculty of Natural and Computational Sciences, University of Gondar, Ethiopia. 2 Faculty of Veterinary Medicine, University of Gondar, Ethiopia. Accepted 12 August, 2013
  2. Ka-HingWongConnie K.M.LaiPeter C.K.Cheung, Immunomodulatory activities of mushroom sclerotial polysaccharides, Department of Biology, The Chinese University of Hong Kong, New Territories, Hong Kong, China, Received 28 February 2009, Accepted 15 April 2010, Available online 29 April 2010.
  3. Himanshi Rathore,Shalinee Prasad,Satyawati Sharma,Mushroom nutraceuticals for improved nutrition and better human health: A review,Centre for Rural Development & Technology, Indian Institute of Technology Delhi (IIT Delhi), Hauz Khas 110016, India. Received 13 January 2017, Accepted 1 February 2017, Available online 9 February 2017.
  4. Simin Nikbin Meydani, Woel-Kyu Ha,Immunologic effects of yogurt,The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 71, Issue 4, April 2000, Pages 861–872,
  5. Judy Van de Water, Carl L. Keen* ,The Influence of Chronic Yogurt Consumption on Immunity, and M. Eric Gershwin Department of Rheumatology, Allergy and Clinical Immunology and *Department of Nutrition, University of California, Davis, Davis, CA 95616
  6. Anitra C. Carr   ,Silvia Maggini , Vitamin C and Immune Function, Nutrients 2017
    Department of Pathology, University of Otago, Christchurch, P.O. Box 4345, Christchurch 8140, New Zealand, Bayer Consumer Care Ltd., Peter-Merian-Strasse 84, 4002 Basel, Switzerland
  7. Munkyong Pae,  Dayong Wu, Immunomodulating effects of epigallocatechin-3-gallate from green tea: mechanisms and applications, food and fuction , Issue 9 , 2013
  8. Greg Arnold, DC, CSCS, Almond Skins May Help with Immunity, “Immunomodulatory and antiviral activity of almond skins” , 2010 issue of Immunology Letters ,November  2010
  9. Femke Baeke ,Tatiana Takiishi, Hannelie Korf, Conny Gysemans ,Chantal Mathieu,Vitamin D: modulator of the immune system ,Laboratory of Experimental Medicine and Endocrinology (LEGENDO), Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Herestraat 49 - O&N1 - bus 902, 3000 Leuven, Belgium, April 2010



Comments

    Categories

    All
    Nutrition Tips
    Απώλεια Βάρους
    Βότανα και ξηροί καρποί
    Δίαιτες Express
    Διάσημες Δίαιτες
    Διάσημες Δίαιτες
    Διάφορα
    Διάφορα
    Δικές σας δημιουργίες
    Ειδικά Τρόφιμα
    Επιλογές μεσημεριανού γεύματος
    Επιτυχίες
    Ιστορίες Επιτυχίας
    Μαρτυρίες πελατών
    Μαρτυρίες Πελατών
    Μαρτυρίες Πελατών
    Πραγματικά Σενάρια
    Προϊόντα που συστήνω
    Συμβουλές Διατροφής
    Συμβουλές και Οργάνωση
    Συνταγές για Γλυκά
    Συνταγές για Γλυκά
    Συνταγές για επιδόρπια
    Συνταγές για να χάσεις κιλά
    Συνταγές για να χάσεις κιλά
    Συνταγές για σπιτικά αρτοσκευάσματα
    Συνταγές με γλυκά
    Συνταγές με σπιτικά αρτοσκευάσματα
    Συνταγές Νηστίσιμες
    Ταξίδι γεύσεων
    Τα ταπεράκια της Διαιτολόγου
    Τριάδες
    Υγεία και Διατροφή
    Ψυχολογία και Διατροφή

    RSS Feed

Πρόσφατα Άρθρα στο Blog


Επικοινώνησε Μαζί μας

Για όποιο γραφείο σε ενδιαφέρει κάλεσε στα Κεντρικά στο γραφείο Θεσσαλονίκης και ενημερώσου για ποιο γραφείο ενδιαφέρεστε!

Τηλέφωνο

​2310901025
6944740849

Email

nutrition@diaitologos-antoniadou.gr

Πολιτική Απορρήτου | Πολιτική Cookies
  • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ
  • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    • ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  • ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ
  • Blog
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ