Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται. Πως μπορούμε να ενισχύσουμε διατροφικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε; Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας είναι το άγχος, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή μας και το κάπνισμα. Η ανεπαρκής πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών ή και οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Υπάρχουν όμως τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνοντας μας απρόσβλητους από τους ιούς αλλά και δυνατούς σε περίπτωση που νοσήσουμε. Σκόρδο
Μπορεί να μυρίζει άσχημα όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Το σκόρδου δρα εναντίων πολλών βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων θείου που είναι υπεύθυνες για τις φαρμακευτικές επιδράσεις του. Αναλύσεις των συστατικών του επιβεβαίωσαν την αντιική του δράση. Σύμφωνα με έρευνες έδειξε σημαντική προστασία κατά του ιού του κοινού κρυολογήματος, του ιού coxsackie, του ιού του απλού έρπητα, του ιού της γρίπης Β, του ιού ανοσοανεπάρκειας τύπου 1, του ανθρώπινου ρινοϊού και πολλών άλλων. Περιέχει πολλές ιοκτόνες ενώσεις και αντιβακτηριακές ενώσεις. Η δράση του οφείλεται κυρίως στη παρουσία της ουσίας αλικίνης που θεωρείται ο πιο ισχυρός παράγοντας. Μανιτάρια Έχει διαπιστωθεί ότι τα μανιτάρια έχουν τεράστιες θρεπτικές ιδιότητες. Ένας από τους λόγους είναι η παρουσία βιοδραστικών μορίων όπως Β-γλυκάνων, τριτερπενοειδών, αντιοξειδωτικών κ.λπ. Αυτά τα μόρια δεν είναι μόνο ισχυρά θεραπευτικά αλλά και ανοσοδιαμορφωτές. Οι πολυσακχαρίτες, ειδικά εκείνοι μυκητιακής προέλευσης, είναι γνωστοί ως ανοσοενισχυτικοί, δηλαδή μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολυσακχαρίτες που απομονώθηκαν από τα φαρμακευτικά και βρώσιμα μανιτάρια βρέθηκε ότι ασκούν ανοσορρυθμιστική και αντικαρκινική δράση σε πολλές in vivo και in vitro μελέτες. Οι ανοσορρυθμιστικές δράσεις των πολυσακχαριτών μανιταριών μπορούν να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα και να ενεργοποιήσουν τα ανοσοκυττάρα και τα Τ-βοηθητικά κύτταρα. Γιαούρτι Αποτελέσματα μελετών σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να διεγείρει ορισμένους δείκτες ανοσοαπόκρισης όπως την παραγωγή κυτοκινών, την δράση των μακροφάγων και την απόκριση των λεμφοκυττάρων. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία σχετίζονται με τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που περιέχει. Δρουν ως ανοσοενισχυτικό προστατεύοντας από εντερικές λοιμώξεις και συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι το Lactobacillus casei μπορεί να αποτρέψει εντερικές λοιμώξεις και να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων όπως της IgA. Επιπλέον, το γιαούρτι έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη εντερικού καρκινώματος μέσω της αυξημένης δραστικότητας του αντισωμάτων όπως της IgA, των Τ κυττάρων και των μακροφάγων. Τροφές με βιταμίνη C Όπως το πορτοκάλι, οι κόκκινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια , το λάχανο, η ντομάτα, το μπρόκολο κ.α. Η βιταμίνη C φαίνεται να ασκεί πλήθος ευεργετικών επιδράσεων στις κυτταρικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Πέρα από την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η βιταμίνη C διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού μας. Διεγείρει τη μεταφορά των ουδετερόφιλων (δηλαδή των λευκοκυττάρων που ο ρόλος τους είναι η άμυνα του οργανισμού) στη θέση της λοίμωξης, ενισχύει την παραγωγή οξειδωτικών και φαγοκυττάρων και τη μικροβιακή θανάτωση. Έτσι, είναι προφανές ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανιχνεύσει και να διατηρήσει επαρκή απόκριση έναντι των παθογόνων. Η βιταμίνη C φαίνεται πως είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις. Επομένως για να επωμιστούμε της προφυλακτικής δράση της απαιτείται επαρκή διατροφική πρόληψη της ενώ η θεραπεία λοιμώξεων απαιτεί υψηλότερες δόσεις βιταμίνης για να αντισταθμίσει την αυξημένη μεταβολική ζήτηση. Πράσινο τσάι Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την υγιή λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος, ειδικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η δραστική του ουσία είναι η επιγαλλοκατεχίνη η οποία έχει ανοσορυθμιστική δράση. Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα η δραματική επίδραση της στις λειτουργίες των Τ κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης και του πολλαπλασιασμού τους και της παραγωγής κυτοκινών, κυττάρων που αποτελούν προστάτες της υγείας μας. Αμύγδαλα Έχει διαπιστωθεί ότι τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην αντιική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα των ανοσολογικών δεικτών, όπως η ιντερφερόνη-άλφα και η ιντερλευκίνη -12 αυξάνονται σημαντικά μετά από κατανάλωση ωμών αμυγδάλων. Επίσης βρέθηκαν και δείκτες απόκρισης αντισωμάτων ( [TH-2] κυτοκίνες) οι οποίοι εκπροσωπούν την υγιή αντίδραση του σώματος όταν εκτίθεται σε κάποιο ιό. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D Τέτοιες τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, ο κρόκος αυγού, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη D εκτός από τις κλασικές επιδράσεις της στην ομοιόσταση του ασβεστίου και των οστών παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και της ομοιόσταση του. Η μορφή της 1,25 (OH) 2D3 εμπλέκεται στη κατασκευή ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των μονοκυττάρων, των μακροφάγων, των δενδριτικών κυττάρων (DCs), καθώς και των Τ-λεμφοκυττάρων και των Β-λεμφοκυττάρων. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσες ασθένειες και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε την ενυδάτωση, τον επαρκή ύπνο και την φυσική δραστηριότητα. Πηγές:
|
|