Φτιάξε την δική σου σπιτική πεντανόστιμη και υγιεινή αλοιφή με την οποία μπορείς να αντικαταστήσεις την κλασική μαγιονέζα στις συνταγές, σάντουιτς και ντιπ.
Αυτή η “Μαγιονέζα” είναι Vegan νηστίσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία επειδή ένα φλιτζάνι αβοκάντο που αντιστοιχεί σε μια μερίδα, παρέχει 22 γρ. λίπους,165 mg ω-3 λιπαρά οξέα και 253 mg ω-6 λιπαρά οξέα, μια αναλογία 15:1 υπέρ των ω-6 λιπαρών οξέων, η οποία δεν είναι και τόσο ευνοϊκή. Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη τους, η κατανάλωση αβοκάντο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και βελτιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές και εξαρτάται από το γούστο του καθενός! Μπορείς να την κάνεις με 3 ή με δέκα υλικά! Το βασικό είναι να έχεις ένα ή περισσότερα ώριμα και μαλακά αβοκάντο, τα οποία μπορείς να λιώσεις είτε με ένα πιρούνι είτε με ένα μπλέντερ, προσθέτοντας χυμό από φρέσκο λάιμ ή λεμόνι (τουλάχιστον 4 κ.σ. για 2 ώριμα αβοκάντο ή χυμό από 1-2 ολόκληρα εσπεριδοειδή), αλατοπίπερο ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, 1-2 κ.σ. μουστάρδα κανονική ή/και μουστάρδα ντιζον Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον σοταρισμένα και αλεσμένα στο μπλέντερ, 1 κρεμμύδι και 2-3 σκελίδες σκόρδο, 2-3 κ.γ ελαιόλαδο, κάποιο τυρί, φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα λάιμ, και άλλα μπαχαρικά της επιλογής σου! Μπορείς να το συνοδεύσεις με ψωμάκι ζέας- πολύσπορο- ολικής και λαχανικά, με κριτσινάκια και γραβιέρα, ψημένη αραβική πίτα και λαχανικά καθώς και με ότι άλλο σου αρέσει και μπορείς να φανταστείς. Εγώ προσωπικά προτιμώ την εκδοχή με τρία υλικά που αναδεικνύει την πλούσια γεύση του αβοκάντο. Καλή απόλαυση! |
|