Διαιτολογος - Διατροφολογος Θεσσαλονικη
  • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ
  • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    • ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  • ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ
  • Blog
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Picture

Βότανα και  καρυκεύματα: ποια είναι τα οφέλη τους

20/10/2020

Comments

 
Picture

Τα βότανα και τα καρυκεύματα είναι, εξ ορισμού, φυτικά συστατικά, κατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή, λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε ενώσεις, που συνεισφέρουν στη γεύση και τη μυρωδιά τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα και επεξεργασμένα ( π.χ., αλεσμένα) καθώς και φρέσκα ή βαθιά κατεψυγμένα, ενώ είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα ως αρωματικά εκχυλίσματα καρυκευμάτων.
Τα βότανα και τα καρυκεύματα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για την ενίσχυση της γεύσης και του αρώματος του φαγητού και παλαιότερα για την συντήρηση τροφίμων, αφού πολλά από αυτά διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι παλαιότερες καταγραφές της χρήσης καρυκευμάτων χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. στην Βαβυλωνία. Στις  ΗΠΑ, οι εισαγωγές καρυκευμάτων υπερβαίνουν τα 370 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με τις εισαγωγές πιπεριών (συμπεριλαμβανομένης της πάπρικας να υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια δολάρια ακολουθούμενες από αυτές των σπόρων σουσαμιού πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια. 
Με την εξαίρεση του μεγαλύτερου ποσοστού των βοτάνων, τα βότανα και τα καρυκεύματα δεν προσφέρουν, γενικά, θρεπτικά στοιχεία στους ανθρώπους. Αναντίρρητα, ωστόσο, επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές.
Τα μούρα του άγριου κυπαρισσιού, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φανεί το πόσο δύσκολο είναι να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Διαφορετικά βιβλία για τα βότανα και τα καρκινώματα περιγράφουν διαφορετικά τη γεύση και τη χρήση τους-προφανώς, οι αντιλήψεις είναι υποκειμενικές και επηρεάζονται από την παράδοση και την κατά τόπους χρήση τους. Η χημική ανάλυση αποκαλύπτει ότι τα μούρα του κυπαρισσιού, μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες ουσίες. Η  γεύση τους αποδίδεται, συνήθως, σε αιθέρια έλαια και την ανάμειξη διαφορετικών γευστικών ενώσεων. Υπάρχει άφθονη βιβλιογραφία σε σχέση με τη δράση αυτών των πολύπλοκων βοτάνων και καρυκευμάτων στο πεπτικό, το απεκκριτικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Για παράδειγμα, το τσίλι λέγεται πώς επηρεάζει την έκκριση σιέλου, η μουστάρδα και η πάπρικα την έκκριση χολής  και ο κουρκουμάς και η μέντα το σχηματισμό χολής. Η βιβλιογραφία ισχυρίζεται ότι τα μούρα του άγριου κυπαρισσιού ‘’ενισχύουν την όρεξη’’, προκαλούν ‘’εφίδρωση’’ και είναι ‘’διουρητικά’’. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν αναπόδεικτοι επιστημονικά, αλλά βασίζονται στην παραδοσιακή τους χρήση. Αυτές οι γερά εδραιωμένες πεποιθήσεις, καθιστούν πολύ δύσκολες τις επιστημονικές μελέτες. Οποιοδήποτε καρύκευμα, που χρειάζεται να το μυρίσουμε ή να το γευτούμε, για να ασκήσει τη δράση του, προκαλεί αυτόματα σκέψεις, που σχετίζονται με αυτή τη συγκεκριμένη γεύση ή μυρωδιά. Επομένως είναι αδύνατο να γίνει διάκριση ανάμεσα στην φαρμακολογική δράση και την εξαρτημένη μάθηση.. Η καψαϊκίνη απο το τσίλι και πάπρικα διαθέτουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση σε ευαίσθητα άτομα. Οι ενώσεις στο σκόρδο (π.χ. αλλικίνη) και τα κρεμμύδια διερευνώνται για τις προστατευτικές τους ιδιότητες. Η καρνοσόλη και το καρνοσολικό οξύ, τα δύο κύρια  δραστικά συστατικά του δενδρολίβανου, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και διαθέτουν αντικαρκινογόνες και αντι-ιικές δράσεις in vitro. Ο κουρκουμάς (Curcuma longa), στον οποίο οφείλεται το κίτρινο χρώμα του κάρυ, έχει αποδειχθεί πως διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντι-ιικές, αντικαρκινογόνες, αντισπασμωδικές, μυκητοκτόνες, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Comments

    Categories

    All
    Nutrition Tips
    Απώλεια Βάρους
    Βότανα και ξηροί καρποί
    Δίαιτες Express
    Διάσημες Δίαιτες
    Διάσημες Δίαιτες
    Διάφορα
    Διάφορα
    Δικές σας δημιουργίες
    Ειδικά Τρόφιμα
    Επιλογές μεσημεριανού γεύματος
    Επιτυχίες
    Ιστορίες Επιτυχίας
    Μαρτυρίες πελατών
    Μαρτυρίες Πελατών
    Μαρτυρίες Πελατών
    Πραγματικά Σενάρια
    Προϊόντα που συστήνω
    Συμβουλές Διατροφής
    Συμβουλές Διατροφής
    Συμβουλές και Οργάνωση
    Συνταγές για Γλυκά
    Συνταγές για Γλυκά
    Συνταγές για επιδόρπια
    Συνταγές για να χάσεις κιλά
    Συνταγές για να χάσεις κιλά
    Συνταγές για σπιτικά αρτοσκευάσματα
    Συνταγές με γλυκά
    Συνταγές με σπιτικά αρτοσκευάσματα
    Συνταγές Νηστίσιμες
    Ταξίδι γεύσεων
    Τα ταπεράκια της Διαιτολόγου
    Τριάδες
    Υγεία και Διατροφή
    Ψυχολογία και Διατροφή

    RSS Feed

Πρόσφατα Άρθρα στο Blog


Επικοινώνησε Μαζί μας

Kάλεσε στα Κεντρικά στο γραφείο Θεσσαλονίκης και ενημερώσου για όποιο από τα γραφεία μας σε ενδιαφέρει!

Τηλέφωνο

​2310901025
6944740849

Email

nutrition@diaitologos-antoniadou.gr

Πολιτική Απορρήτου | Πολιτική Cookies
  • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ
  • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    • ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  • ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ
  • Blog
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ