Τι υποστηρίζει η αλκαλική δίαιτα Η βασική ιδέα είναι πως όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, ζάχαρη, καφεΐνη, κρέας, ψάρια, πουλερικά, άσπρο αλεύρι και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επίπεδα του pH στον οργανισμό αλλάζουν, το σώμα σας γίνεται πιο όξινο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και ασθένειες. Η λύση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και άλλες τροφές που “κάνουν τον οργανισμό πιο αλκαλικό” όπως τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόρο. Η δίαιτα δεν περιλαμβάνει, όμως, κρέας, ψάρι, πουλερικά και ζωικό γάλα. Η αλκαλική δίαιτα, σε σχέση με άλλες «διάσημες» μη ισορροπημένες δίαιτες (π.χ. Atkins, δίαιτα Ζώνης), είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής, ωστόσο προτείνει την εξάλειψη κάποιων θρεπτικών τροφίμων.
Τι υποστηρίζει η Επιστήμη για την αλκαλική δίαιτα Το σώμα μας διατηρεί την ισορροπία του pH του, ανεξάρτητα από το τι τρώμε! Στην πραγματικότητα, το σώμα έχει διάφορους μηχανισμούς για να εξασφαλίσει ότι τα επίπεδα του pΗ είναι υπό έλεγχο. Παρ' όλα αυτά, πολλοί από αυτούς που ακολουθούν την αλκαλική δίαιτα επιμένουν να κάνουν τεστ ελέγχου του pH των ούρων τους πολλές φορές την ημέρα για να βεβαιωθούν ότι το σώμα τους δεν είναι πάρα πολύ όξινο. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ενώ η διατροφή και άλλες μεταβολικές διεργασίες μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο του pH των ούρων σας, το τι τρώτε δεν καθορίζει το επίπεδο του pH στο αίμα σας. Και το PΗ των ούρων σας δεν έχει καμία επίδραση στην απώλεια βάρους και καμία συσχέτιση με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ή φλεγμονής. Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων. Όμως όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Όμως για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτε δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Συμπερασματικά, καλό είναι να παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε στερείται επιστημονικής κατοχύρωσης και η «αλκαλική» δίαιτα είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση. Η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία: η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πιο πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι (μεταξύ άλλων) έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Η μεσογειακή διατροφή που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την άφθονη κατανάλωση τροφίμων φυσικής προέλευσης εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες. Είναι σημαντικό σε κάθε κύριο και ενδιάμεσο γεύμα μας να καταναλώνονται τα τρόφιμα που ορίζει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής έτσι ώστε το καθημερινό μας διαιτολόγιο να είναι θρεπτικά πλήρες και ισορροπημένο. Ενδεικτικά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε: Καθημερινά: 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών 6-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο) 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών Εβδομαδιαία: 2-3 φορές όσπρια ή λαδερά 2 φορές ψάρι 1-2 φορές πουλερικά 0-1 φορά κόκκινο κρέας |
|