Διαιτολογος - Διατροφολογος Θεσσαλονικη
  • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ
  • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    • ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  • ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ
  • Blog
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Picture

ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑ-ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ

8/2/2019

Comments

 
Picture
Τι υποστηρίζει η αλκαλική δίαιτα

Η βασική ιδέα είναι πως όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, ζάχαρη, καφεΐνη, κρέας, ψάρια, πουλερικά, άσπρο αλεύρι και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επίπεδα του pH στον οργανισμό αλλάζουν, το σώμα σας γίνεται πιο όξινο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και ασθένειες.
Η λύση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και άλλες τροφές που “κάνουν τον οργανισμό πιο αλκαλικό” όπως τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόρο. Η δίαιτα δεν περιλαμβάνει, όμως, κρέας, ψάρι, πουλερικά και ζωικό γάλα.

Η αλκαλική δίαιτα, σε σχέση με άλλες «διάσημες» μη ισορροπημένες δίαιτες (π.χ. Atkins, δίαιτα Ζώνης), είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής,  ωστόσο προτείνει την εξάλειψη κάποιων θρεπτικών τροφίμων.
  • Η εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας απαιτεί την εξάλειψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,  που αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλής ποιότητας πρωτεϊνών ,ασβεστίου και σιδήρου.
  • Είναι πολύ περιοριστική , και αποκλείει ομάδες τροφίμων που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού .
Αυτό είναι τουλάχιστον ατυχές και αβάσιμο, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν οδηγεί σε οξέωση στον οργανισμό, ούτε σε διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου. Αλλά ούτε η κατανάλωση κρέατος αλλάζει το pH του σώματός μας.

Τι υποστηρίζει η Επιστήμη για την αλκαλική δίαιτα
Το σώμα μας διατηρεί την ισορροπία του pH του, ανεξάρτητα από το τι τρώμε! Στην πραγματικότητα, το σώμα έχει διάφορους μηχανισμούς για να εξασφαλίσει ότι τα επίπεδα του pΗ είναι υπό έλεγχο.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί από αυτούς που ακολουθούν την αλκαλική δίαιτα επιμένουν να κάνουν τεστ ελέγχου του pH των ούρων τους πολλές φορές την ημέρα για να βεβαιωθούν ότι το σώμα τους δεν είναι πάρα πολύ όξινο. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ενώ η διατροφή και άλλες μεταβολικές διεργασίες μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο του pH των ούρων σας, το τι τρώτε δεν καθορίζει το επίπεδο του pH στο αίμα σας. Και το PΗ των ούρων σας δεν έχει καμία επίδραση στην απώλεια βάρους και καμία συσχέτιση με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ή φλεγμονής.

Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων. Όμως όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση.

Όμως για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτε δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Συμπερασματικά, καλό είναι να παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε στερείται επιστημονικής κατοχύρωσης και η «αλκαλική» δίαιτα είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση.

Η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία: η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πιο πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι (μεταξύ άλλων) έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες.

Η μεσογειακή διατροφή που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την άφθονη κατανάλωση τροφίμων φυσικής προέλευσης εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες. Είναι σημαντικό σε κάθε κύριο και ενδιάμεσο γεύμα μας να καταναλώνονται τα τρόφιμα που ορίζει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής έτσι ώστε το καθημερινό μας διαιτολόγιο να είναι θρεπτικά πλήρες και ισορροπημένο.

Ενδεικτικά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε:
Καθημερινά:
2-3 μερίδες γαλακτοκομικών
5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών
6-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο)
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών
Εβδομαδιαία:
2-3 φορές όσπρια ή λαδερά
2 φορές ψάρι
1-2 φορές πουλερικά
0-1 φορά κόκκινο κρέας

ΔΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Comments

    Categories

    All
    Nutrition Tips
    Απώλεια Βάρους
    Βότανα και ξηροί καρποί
    Δίαιτες Express
    Διάσημες Δίαιτες
    Διάσημες Δίαιτες
    Διάφορα
    Διάφορα
    Δικές σας δημιουργίες
    Ειδικά Τρόφιμα
    Επιλογές μεσημεριανού γεύματος
    Επιτυχίες
    Ιστορίες Επιτυχίας
    Μαρτυρίες πελατών
    Μαρτυρίες Πελατών
    Μαρτυρίες Πελατών
    Πραγματικά Σενάρια
    Προϊόντα που συστήνω
    Συμβουλές Διατροφής
    Συμβουλές Διατροφής
    Συμβουλές και Οργάνωση
    Συνταγές για Γλυκά
    Συνταγές για Γλυκά
    Συνταγές για επιδόρπια
    Συνταγές για να χάσεις κιλά
    Συνταγές για να χάσεις κιλά
    Συνταγές για σπιτικά αρτοσκευάσματα
    Συνταγές με γλυκά
    Συνταγές με σπιτικά αρτοσκευάσματα
    Συνταγές Νηστίσιμες
    Ταξίδι γεύσεων
    Τα ταπεράκια της Διαιτολόγου
    Τριάδες
    Υγεία και Διατροφή
    Ψυχολογία και Διατροφή

    RSS Feed

Πρόσφατα Άρθρα στο Blog


Επικοινώνησε Μαζί μας

Kάλεσε στα Κεντρικά στο γραφείο Θεσσαλονίκης και ενημερώσου για όποιο από τα γραφεία μας σε ενδιαφέρει!

Τηλέφωνο

​2310901025
6944740849

Email

[email protected]

Πολιτική Απορρήτου | Πολιτική Cookies
  • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ
  • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    • ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  • ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ
  • Blog
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ