.Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Μία μικρή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία (και κατά συνέπεια κούραση και αδυναμία). Επίσης η διαδικασία απώλειας βάρους γίνεται δυσκολότερη. Η χρόνια έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου. .Δεν αρκεί μόνο να καταναλώνεις τροφές με σίδηρο, αλλά να επιτρέπεις στον οργανισμό σου και να τον απορροφά. Ο καταλληλότερος τρόπος είναι να καταναλώνεις μαζί τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, φυλλώδη λαχανικά, πεπόνια, πορτοκάλια, πιπεριές, φράουλες, μανταρίνια, ντομάτες), όπως και τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: αιμικός και μη-αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη. Βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα που περιέχουν αιμοσφαιρίνη σε φυσική μορφή, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά (το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά περιέχουν και τα δύο είδη σιδήρου). Το σώμα απορροφά περισσότερο σίδηρο από πηγές αιμικού σιδήρου. Οι περισσότερες τροφές με σίδηρο που είναι μη-αιμικός είναι από φυτικές πηγές. Κορυφαίες τροφές με σίδηρο:
|
|